Lammas bakbroodjes

 

In delen van de Britse eilanden werd het  Lammas-festival, of Lughnasadh , gevierd met het bakken van deze broodjes. 

 

Nodig voor 5 broodjes

1 kopje bloem voor alle doeleinden

¼ theelepel zout

1 theelepel bakpoeder

½ el plantaardige olie

⅓ kopje water

 

Doen:

Neem een kom en meng de bloem, bakpoeder en zout goed door elkaar.

Als je een zoet broodje wil kun je 1 eetlepel suiker toevoegen. (ik vind dit niet nodig) 

Voeg het water en de plantaardige olie toe en meng tot een deeg.

Kneed het deeg nu 5 minuten totdat je een elastisch is.

Snijd in vijf gelijke stukken en kneed ieder stuk nog wat meer.

Rol in een kleine ronde vorm en maak een gat in het midden.

Neem een grote koekenpan of wok en verwarm de olie in de pan.(De broodjes moeten kunnen drijven)

Frituur de broodjes ongeveer een minuut in de olie. Het deeg zal opzwellen en luchtbellen in het deeg laten zien. zo nidig omdraaien.

Laat het brood niet te lang in de olie liggen want dan wordt het brood hard aan de buitenkant.

Bestrooi met suiker of laat ze eerst wat afkoelen en eet ze met honing, jam, kaas, een frisse tomatensalsa, chutney of andere hartige spread. (een lekkere tomaten sambal ook heerlijk er op)