Bramenjam

Het is Bramentijd!

Zelf bramenjam maken is absoluut niet ingewikkeld. Sterker nog, je kun binnen een paar minuten al klaar zijn!

Nodig:

500 gram bramen

200 gram geleisuiker speciaal

1 el citroensap

schone (uitgekookte met een beetje soda) potjes met dekseltjes

Doen:

Was de bramen en prak deze een beetje.

Doe de bramen met suiker en citroensap in een pan. Breng het mengsel aan de kook terwijl je voortdurend blijft roeren. Als het eenmaal kookt laat je het ongeveer 2 minuten doorkoken, ook nu blijven roeren.

Giet de bramenjam in de schone potjes, draai de deksel er op en zet ze op hun kop. Laat ze in ieder geval 5 minuten zo staan voordat je ze weer rechtop zet. Je hoort een klik van de deksel als je dit doet, nu zijn ze vacuüm gezogen.

Tip:

Ik gebruikte Geleisuiker Speciaal, dit omdat mijn bramen al lekker zoet van zichzelf waren en de jam die extra zoetigheid van de suiker niet nodig had. Zijn jouw bramen niet heel zoet en wil je je jam wel wat zoeter? Gebruik dan normale geleisuiker. Je hebt dan 500 gram geleisuiker nodig op 500 gram bramen.

Ongeopend blijft de jam tot wel een jaar goed, bewaar de potjes op een donkere koele plek. Na openen bewaar je het in de koelkast.

 

 

Bramenspread zonder suiker

Nodig:

300 gram bramen

1/4 appel golden delicious, geraspt

80 ml honing biologisch

2 tl citroen sap van een

Doen:

Doe de bramen en geraspte appel in een (grote) soeppan en verwarm tot hij licht begint te borrelen.

Voeg de honing en het citroensap toe en kook voor 20 minuten op laag vuur. Roer regelmatig door, ook langs de randjes zodat de jam hier niet aan blijft plakken.

Laat de jam afkoelen en stamp ze fijn met een aardappelstamper of mixer. Kijk uit als je een mixer gebruikt, jam is moeilijk uit je kleding te krijgen!

Als de jam op kamertemperatuur is kun je hem in de weckpot doen. Afgesloten in de koelkast blijft hij ongeveer twee maanden goed!