Vlechtbrood voor de doden
Vlechtbrood werd door de eeuwen heen in verschillende landen van Europa gebakken met Samhain als offerbrood voor de overleden voorouders. 
Het vlechten is een magische handeling die bij de magische dodenwereld past. 
nodig:
500 gr volkorenmeel
3 dl karnemelk
1/2 dl olie
zakje gedroogde gist of 30 gram verse gist 
1 eetlepel gedroogde tijm
1 eetlepel gedroogde rozemarijn
1 eetlepel gedroogde peterselie
Meng de gedroogde gist door het meel.
Roer het zout en de gedroogde kruiden erdoor.
Voeg de karnemelk en de olie toe.
Kneed alles goed door tot het deeg een elastische bol vormt.
Laat dit op een warme plaats onder een natte schone theedoek rijzen tot tweemaal dit volume. Dit kan 30-60 minuten duren. Hierna kneed je het deeg goed door op een met bloem bestoven aanrecht.
Je deelt het in drieën en vormt er drie rollen van ongeveer 30 cm lengte van.
De rollen leg je naast elkaar op een ingevette bakplaat. Leg de uiteinden op elkaar en zet er iets zwaars op.
Vlecht nu de drie rollen in elkaar. Doe dit losjes want er moet ruimte overblijven om te rijzen.
Werk de drie uiteinden netjes af, leg ze op elkaar en druk ze een beetje plat.
Bestrijk het brood met los geklopt ei. Je kunt er nog wat grof zout, of zaad op strooien.
Laat de vlecht weer rijzen. Bak daarna het brood in een oven op 200 graden C in 20 minuten gaar.