Pompoenbroodjes met honing kaneelboter

Nodig: 

Voor het brood:

  •  1 zakje instantgist
  • 240 ml volle melk, lauwwarm
  • 2 eetlepels kristalsuiker
  • 40 gram ongezouten boter, gesmolten
  • 110 pompoenpuree
  • 2 eieren, gescheiden
  • 1 theelepel zout
  • 470 gram bloem
  • In de lengte gehalveerde pecannoten, voor de "steel"

 

Voor de boter:

  • 110gram  ongezouten boter, op kamertemperatuur
  • 30 gram poedersuiker
  • 80 gram honing
  • 1 theelepel kaneel

Doen:

Voor de broodjes:

  1. Mix de gist, melk, suiker, boter, pompoen, een ei en zout tot alles goed gemengd is. 
  2. Voeg beetje bij beetje de bloem toe en kneed tot het deeg loskomt van de zijkanten van de kom. 
  3. Laat het deeg 3 tot 5 minuten rusten. Daarna weer kneden tot het deeg zacht en glad is. Als het te plakkerig is, voeg dan meer bloem toe, 1 eetlepel per keer.
  4. Leg het deeg in een grote ingevette kom. Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg rijzen tot het in volume verdubbeld is, ongeveer 45 minuten tot 1 uur.
  5. Stort het deeg op een licht met bloem bestoven werkvlak. Verdeel het deeg in 15 gelijke stukken en vorm er balletjes van. Gebruik de palm van je hand om elke bal een beetje plat te maken. 
  6. Snijd met een mes elke bal 8x in ( zie foto onder) zorg ervoor dat je niet helemaal in het midden snijdt, om de pompoenvorm te krijgen. Dek af en laat rijzen tot het verdubbeld is, ongeveer 45 minuten tot 1 uur.
  7. Verwarm ondertussen de oven voor op 175° C. 
  8. Druk met uiteinde van een houten lepel een gaatje in het midden van elk broodje voor de "steel". 
  9. Klop in een kleine kom het andere ei los met 2 theelepels water en bestrijk hiermee de broodjes. Bak de broodjes 15 tot 20 minuten, of tot ze goudbruin zijn. 
  10. Duw een halve peccannoot in de inkepingen.

Voor de kaneelboter:

  1. Klop de boter in een kom met de mixer 30 seconden tot hij bleek van kleur is.
  2. Voeg de poedersuiker, honing en kaneel toe en klop tot alles goed gemengd, licht en luchtig is, ongeveer 1 tot 2 minuten. 
  3. Serveer direct of bewaar afgedekt maximaal 1 week in de koelkast.
  4. Breng voor het serveren op kamertemperatuur.

Serveer de pompoenbroodjes warm met de kaneelboter.