Ierse Soulcakes

(SamhainSoul Cakes - een traditioneel recept voor Samhain, een Keltische traditie.) 

 

Nodig voor 12-15 stuks:

  • 175 g boter
  • 175 g basterdsuiker
  • 3 eidooiers
  • 450 g bloem
  • 2 theelepels gemengde koekkruiden /speculaas of pumkin spice (of zelf mengen: kaneel, nootmuskaat, piment)
  • 100 g krenten of rozijnen
  • beetje melk om te mengen of 2 theelepels appelciderazijn                                                            

Nodig:

  1. Warm de oven voor op 190C/Hetelucht 170 
  2. Klop de boter met de suiker luchtig en luchtig en klop er dan een voor een de eidooiers door. 
  3. Zeef in een aparte kom de bloem en de kruiden samen en voeg toe aan het natte mengsel samen met de krenten (houd een klein handjevol om de bovenkanten later te versieren). 
  4. Meng met een houten lepel en voeg dan wat melk of appelciderazijn toe om alles samen te voegen tot een deeg.
  5. Rol uit tot een dikte van ongeveer 1 cm en steek er rondjes uit met een koekjessteker. Gebruik een mes om lichtjes een kruis (symboliseert de 4 seizoenen) in de bovenkant van elke cake te maken 
  6. Leg op een stuk bakpapier op een bakplaat en bak in 10 tot 15 minuten goudbruin op het vuur of in de oven. Laat afkoelen voor het eten.