Samhain
Samhain, het wordt uitgesproken als sauwèn ( een ‘o’ die een beetje als ‘au’ klinkt). We vieren het van 31 oktober op 1 november.
Net als bij onze andere jaarfeesten is er geprobeerd Samhain te vervangen door een andere feesten Allerzielen en Halloween.
In ons land wordt Halloween als feest steeds populairder, maar of iedereen weet waar het éigenlijk mee te maken heeft en hoe mooi het oorspronkelijk Samhainfeest is......
Samhain werd heel lang geleden al door de Kelten gevierd en ook tegenwoordig is het nog voor veel mensen, net als voor heksen, het belangrijkste jaarfeest van het jaarwiel.
Het oogstseizoen is nu echt voorbij. Daarmee is Samhain het derde en laatste oogstfeest. Na de graanoogst met Lughnasad en de appeloogst met Mabon is er rond Samhain, de notenoogst, de pompoenenoogst en de slachttijd. Het voedsel voor de donkere tijd is gedroogd, ingemaakt in potten of in deze tijd in de vriezer gestopt en het vee gaat weer op stal.
Alles is de natuur sterft of trekt zich terug om in de lente herboren te worden of terug te keren.
Zo ook de Zonnegod, hij trok zich terug met Lammas. We zagen hem tijdens de jaarfeesten o.a. verschijnen als Koning Eik, als Koning Hulst, als Lugh en Mabon. Nu de Zon zwakker en zich terug trekt in het Zomerland, zal hij als Koning Eik met Midwinter/Yule zeker weer herboren worden om vanaf dan weer sterker en sterker te worden, zodat we weer naar de lichte tijd van het jaar zullen draaien.
Geen ander moment in het jaar is het zo duidelijker dat alles wat gaat ook weer terug komt, dat wat sterft weer herboren wordt.
De zaden die we dit jaar oogsten en bewaren zorgen volgend jaar weer een nieuwe oogst.
Met Samhain eindigt de zomer en begint de winter en daarmee begint de nieuwe cyclus of het nieuwe jaar!
Net als met het "gewone" Oud en Nieuw van het kalenderjaar kijken wij terug op het afgelopen jaarwieljaar en vóóruit naar het komende. Wat waren je plannen, wensen, doelen en wat was je persoonlijke oogst deze afgelopen cyclus? Met Mabon, het tweede oogstfeest werden er al dankbaarheidsritueeltjes gedaan en met Samhain breekt de tijd voor een nieuwe ronde aan. Wat worden je wensen en doelen voor deze nieuwe cyclus? Nu is hét moment daar om in alle rust een lijst met wensen te maken voor het nieuwe jaar. En doe dat zo der begrenzing, geen ja maar, wens groots en onbescheiden. Die wensen kunnen net als de zaden voorlopig rusten in de aarde en in de loop van de cyclus, zal duidelijk worden welke er gaan ontkiemen, groeien, bloeien, vrucht gaan dragen en geoogst gaan worden.
In deze tijd van het jaar, zo op de grens van licht naar donker, zijn de sluiers tussen de werelden vaag en dun. Juist in die schemertijd voelen onze geliefde overledenen, voorouders, familieleden, (dieren)vrienden in het Zomerland extra dichtbij.
Dat is zo mooi aan het Samhainfeest, want hoe fijn is het om hen die we niet meer iedere dag kunnen zien, zo dicht bij ons te weten? We laten deze avond zien dat we onze geliefden en voorouders in die andere wereld dankbaar én niet vergeten zijn. Daarom vragen we ze die avond van 31 oktober gezellig mee te feesten en zetten we zelfs op tafel extra borden met eten, taart en snoep voor ze neer, maken een voorouderboom, steken kaarsjes aan en we halen herinneringen op aan hen en doen eigenlijk net alsof ze er echt bij zitten. We zien ze misschien niet echt fysiek maar we voelen ze zeker wel. En dat maakt Samhain zo heerlijk.
Zo wordt Samhain al eeuwen gevierd, maar lang geleden in het jaar 601, leefde er een paus die bedacht dat álle heidense feesten vervangen moesten worden door kerkelijke feestdagen. De man had wel door dat de mensen hun eigen eeuwenoude feesten, rituelen en tradities niet zo maar los wilden en konden laten en bedacht dat er andere feesten voor in de plaats moesten komen om ze een beetje tegemoet te komen. Zo werd Samhain vervangen door Allerheiligen/Allerzielen, op 1 en 2 november. Langzaamaan gaven de meeste mensen het vieren van Samhain uiteindelijk op, onder invloed van de kerk werd het idee van voorouders/overledenen 'die op bezoek' kwamen uiteindelijk, eng en duivels gevonden. Mensen werden zo bang dat begonnen te denken dat er vreemde 'spoken' of gevaarlijke geesten langs zouden komen. In plaats van het verwelkomen van hun overleden geliefden begonnen ze zich griezelig verkleden en zetten enge pompoenhoofden rond hun huizen om die 'spoken' weg te jagen. Deze nieuwe traditie kreeg een nieuwe naam: Halloween werd en door Ierse emigranten naar de VS meegenomen en is daar een uitgegroeid tot een groot en populair feest. De naam Halloween komt van “all hallows eve” en betekent allerheiligenavond, en valt precies op de avond van Samhain. Vraag niet waarom, maar blijkbaar vinden veel mensen het leuk om Amerikaanse feesten over te nemen.
Samhain werd Halloween, een griezel- en snoepjesfeest en jammergenoeg werd daarmee de mooie betekenis en bedoeling van Samhain bijna vergeten.
Gelukkig niet door iedereen. Mensen die leven met het jaarwiel, het Oude Pad, de natuur, heksen, heidenen enz. die vieren nog steeds de acht jaarfeesten van het jaarwiel, zijn niet bang en griezelen niet met Samhain, maar zijn juist superblij en vrolijk om weer even het gevoel te hebben samen te zijn met al die voorouders, lieve bekende mensen en huisdieren die in het Zomerland zijn...
Toch versiert Oma Heksje het huis ook een beetje in Halloweensfeer, maakt pompoensoep, bakt worteltjestaart. Gewoon omdat het leuk en lekker is én mijn voorouders en mijn geliefden eten dan wel een hapje mee.
Alhoewel mijn moeder hield niet van pompoensoep, dus voor haar komt er een kom kippensoep op tafel, want daar was zij gek op!
Samhain het mooiste feest van het jaar: het vieren van de oogst en het nieuwe jaar en dat samen met geliefden in alle werelden.
Lieve lezers en volgers, een mooie Samhainavond en een magische nieuwe cyclus. 💋 Oma Heksje