Zoutdeeg

 

Om zoutdeeg te maken heb je de volgende ingrediënten nodig:

- 2 kopjes (500 gram) witte bloem (geen 

   zelfrijzend meel)

- 1 kopje (250 gram) zout

- 1 kopje (250 ml) water

- 1 eetlepel olie

- eventueel voedingskleurstoffen om het

  deeg te kleuren

- eventueel verf om het deeg te beschilderen

- acryllak om het af te werken

 

 

Deeg maken:

Als je alles hebt afgemeten begin je met de droge ingrediënten. Als eerste giet je de bloem in een bak. Eventueel kun je het eerst zeven zodat het goed los is. Vervolgens meng je dit met een kopje zout. Daarna maak je een kuiltje in het midden en giet je het water en olie erin en meng je het door elkaar. Het beste kun je dit gewoon doen met je handen totdat je een fijne 'klei' hebt. Is het deeg te nat en kleverig, voeg je nog wat extra bloem toe en is het te droog, wat extra water. En klaar is je brooddeeg.

Bakken:

Voor het bakken verwarm je de oven voor op 100 graden. Voordat je de creaties in de oven doet kun je hier nog wat olie overheen strijken voor een glanzend kleurtje. Je gaat het niet echt bakken, maar vooral laten drogen. Dit kan wel zo’n 1 tot 3 uur duren, afhankelijk van de dikte. Na het bakken nog een uur laten afkoelen in de oven.

Kleuren:

Voor het vooraf kleuren van zoutdeeg kun je vooraf het water kleuren, dit kun je bijvoorbeeld doen met een voedingskleurstof die je ook gebruikt voor het bakken van taarten. Als alternatief kun je ook gebruik maken van natuurlijke kleurmiddelen zoals; rood bietenvocht, spinazie, saffraan en cacao. Geeft het meteen een fijn geurtje. Met het gekleurde water geef je het zoutdeeg een kleurtje. Achteraf zoutdeeg kleuren is niet mogelijk!

Na het kleien en het bakken kun je de figuurtjes verven en vernissen.