Vlinder sandwichtaart
(Zweeds recept)
Dit traditionele Zweedse midzomer recept lijkt misschien een beetje simpel, maar de smaken samen maken het zo heerlijk lekker en sappig. Natuurlijk kun je hem rond of vierkant maken, maar voor de zomer is een vlinder welzo leuk
Nodig:
2 casinobroden in lange plakken gesneden, zodat je 4 lagen brood kunt maken, korsten eraf en een beetje bijsnijden tot je een vleugelmodel hebt.
Voor de zalmsalade:
300 g gerookte zalm, in kleine stukjes gesneden
1/4 kopje crème fraiche
3 eetlepels citroensap, citroenschil, fijn geraspt
3 el bieslook, fijngehakt
zout en peper
Voor de komkommer-dillesalade:
1/2 kop roomkaas, zacht/ half zure room
1 grote komkommer, geschild en in dunne plakjes gesneden
Dille, vers, fijngehakt
zout en peper
Voor de eiersalade:
6-8 hardgekookte eieren
1/4 kop mayonaise
Zest van een halve citroen, fijn geraspt
1 el verse peterselie, fijngehakt
zout en peper
Voor de taartdecoratie:
5 dl mix roomkaas met zure room
en kies uit:
gerookte zalm
rode biet- en radijsroosjes of partjes
komkommerschijfjes
6 gekookte eieren
6 gepelde garnalen
druiven
dille
tomaatjes
Doen:
Leg twee helften brood, als ronde of vlindervormige cake. Verdeel een van de lagen vulling erop en leg er nog een laag brood op, herhaal met de andere twee lagen.
Smeer de roomkaas mix zowel op de randen als op de taart en laat het een nacht staan.
Garneer de volgende dag de vlinder naar smaak, op deze taart passen de meeste gerechten, maar garnalen en eieren zijn altijd "verplicht".