Stokbroodjes boven het vuur

( alleen met een volwassene erbij)

 

Maak een kampvuur of gebruik de barbecue als die nog lekker heet is.

 

Ingrediënten* voor 10 broodjes

1 kilo tarwemeel

600 ml lauwwarm water (temperatuur heel belangrijk ivm gist!)

1 el of 10 gram zonnebloemolie

1 el of 10 gram suiker

1 el of 10 gram zout

6 gram gedroogde gist

 

 

* Je kan dit recept eindeloos herhalen, maar per hoeveelheid één teiltje,

anders lukt het kneden niet meer en heb je te weinig ruimte voor het rijzen!

Overige benodigdheden

Grote slabak (of een zéér goed gereinigde afwasteil)

Een vochtige theedoek (niet ‘nat’)

Maatbeker

Eetlepel

 

1) Deeg kneden

Was je handen!

Doe alle ingrediënten, behalve het water in de bak en meng alles met je handen.

Doe telkens een scheutje (ongeveer 100 ml per keer) bij het mengsel en kneed verder. Het kan zijn dat je niet al het water nodig hebt, of dat je meer nodig hebt. Kneed net zo lang door tot je een vaste massa hebt waarvan je bolletjes kan maken. (een check is: schone handen, dus het blijft niet meer aan je handen plakken!

Maak 15 bolletjes deeg van gelijke grootte. Bewaar alles in de bak/teil, met de vochtige theedoek erover heen.

Laat minimaal 1,5 uur rijzen!

Lekker met boter en suiker!

2) Broodjes bakken

Begin op tijd met het maken van een kampvuur, zodat je straks goed heet vuur hebt. Zorg dat er intussen stokken worden gezocht.

Maak 10 bolletjes deeg. Iedereen maakt een worstje van zijn bolletje deeg en rolt deze om de stok.

Het broodje moet dan boven het heetste gedeelte van het kampvuur worden gehouden.

Dat zijn dus níet de vlammen! Draai regelmatig.

Wanneer is het gaar?

Afhankelijk van de dikte van het brood en de temperatuur van het vuur duurt het ongeveer 10 a 30 minuten om het broodje gaar te krijgen.

Als je voorzicht draait aan het broodje en het komt makkelijk los (droge binnenkant), dan is het broodje gaar!