Zonnewielbroodjes

(naar Turkse Simit broodjes)

 

Nodig:

  • 500  g bloem
  • 7  g instant gist
  • 25  g kristalsuiker
  • 8  g zout
  • 50  g yoghurt
  • 65  ml zonnebloemolie
  • 250  ml water
  • 10  ml zonnebloemolie
  • 75  gr druivensiroop (Turkse winkel naam is pekmez) óf honing met wat citroensap
  • 75  gr water
  • sesamzaadjes

Doen:

  1. Doe de bloem in een diepe kom en voeg de gist, suiker en zout toe. Maak een gat in het midden en voeg de yoghurt, zonnebloemolie en water toe. Kneed het samen voor zo’n 10 tot 15 minuten tot een samenhangend deeg. Doe de extra 10 ml zonnebloemolie in een kom en voeg het deeg toe. Kneed het weer samen voor een minuut. Dek het af en laat het deeg een uur  rijzen op een warme plek óf tot het in omvang is verdubbeld.
  2. Doe de druivensiroop (pekmez) en water in een diepe kom en meng het samen. Alternatief voor de pekmez is honing met wat druppels citroensap voor het zuurtje en water mengen.
  3. Stort het deeg op een met bloem bestoven werkplek. Verdeel het deeg in 20 gelijke porties . Maak er bollen van. Strooi een klein beetje bloem op je werkplek en leg er twee bollen op.
  4. Rol twee bollen uit tot 2 lange slierten.
  5. Knijp de uiteinde van de twee slierten samen tot het goed vastplakt.
  6. Draai één sliert steeds om de andere sliert heen totdat het niet meer kan. (8 omslagen is het mooist)
  7. Maak ze vast aan elkaar zodat het een mooie ring wordt.
  8. Dep de gevlochten ring helemaal in het siroopmengsel en daarna meteen in de sesamzaadjes.
  9. Leg de broodjes op een bakpapier beklede bakplaat. Laat het weer een half uurtje rijzen of tot het in omvang is verdubbeld.
  10. Doe de broodjes in een voorverwarmde oven op 200 ℃ voor zo’n 10 tot 15 minuten tot ze mooi goudbruin zijn (let op iedere oven is anders)
  11. Dek de broodjes direct af met een theedoek. Zo blijven ze lekker zacht.