Speculaasbrokken

 

Let op het deeg moet een nacht rusten!

Nodig:

Voor het deeg

  • 300 gr (Zeeuws*) of patentbloem         (*deze soort bloem zorgt voor extra knapperige koek)
  • 175 gr ongezouten roomboter
  • 150 gr donkere basterdsuiker
  • 4 eetlepels speculaaskruiden
  • 1 mespunt zout
  • 2eetlepels ijskoude melk of water
  • 1 tl baking soda (zuiveringszout)
  • 1 ei, losgeklopt met ei, alleen ei geeft n velachtig laagje op je speculaas
  • blanke amandelen, om te garneren (amandelschaafsel of graf gehakte hazelnoten kunnen ook)

Doen: 

  1. Doe alle ingrediënten voor het deeg bij elkaar en meng deze tot een samenhangend deeg. Kneed niet te lang door.
  2. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het een hele nacht, rusten in de koelkast. (Dan versterken de speculaaskruiden, geloof me écht een wereld van verschil)
  3. Haal het deeg een uur voor gebruik uit de koelkast, anders is het keihard.
  4. Verwarm de oven voor op 160 °C.
  5. Kneed het deeg voor gebruik nog kort door.
  6. Rol het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van ongeveer 1 centimeter en snijd het eventueel bij tot een mooie ‘brok’.
  7. Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk het met losgeklopt ei.
  8. Decoreer het deeg met de amandelen en bestrijk het daarna nogmaals met ei.
  9. Bak de speculaasbrokken in 45-50 minuten gaar. (In mijn oven zelfs minder dan 45 min)
  10. Laat afkoelen op een rooster, tijdens het afkoelen wordt de koek knapperig