Speculaasbrokken
Let op het deeg moet een nacht rusten!
Nodig:
Voor het deeg
- 300 gr (Zeeuws*) of patentbloem (*deze soort bloem zorgt voor extra knapperige koek)
- 175 gr ongezouten roomboter
- 150 gr donkere basterdsuiker
- 4 eetlepels speculaaskruiden
- 1 mespunt zout
- 2eetlepels ijskoude melk of water
-
1 tl baking soda (zuiveringszout)
- 1 ei, losgeklopt met ei, alleen ei geeft n velachtig laagje op je speculaas
- blanke amandelen, om te garneren (amandelschaafsel of graf gehakte hazelnoten kunnen ook)
Doen:
- Doe alle ingrediënten voor het deeg bij elkaar en meng deze tot een samenhangend deeg. Kneed niet te lang door.
- Verpak het deeg in plasticfolie en laat het een hele nacht, rusten in de koelkast. (Dan versterken de speculaaskruiden, geloof me écht een wereld van verschil)
- Haal het deeg een uur voor gebruik uit de koelkast, anders is het keihard.
- Verwarm de oven voor op 160 °C.
- Kneed het deeg voor gebruik nog kort door.
- Rol het deeg op een licht bebloemd werkblad uit tot een dikte van ongeveer 1 centimeter en snijd het eventueel bij tot een mooie ‘brok’.
- Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk het met losgeklopt ei.
- Decoreer het deeg met de amandelen en bestrijk het daarna nogmaals met ei.
- Bak de speculaasbrokken in 45-50 minuten gaar. (In mijn oven zelfs minder dan 45 min)
- Laat afkoelen op een rooster, tijdens het afkoelen wordt de koek knapperig