Kruidnoten glutenvrij

 

Nodig:

  • 120 g glutenvrij havermeel
  • 80 g amandelmeel
  • 60 g bruine basterdsuiker 
  • 2 el speculaaskruiden
  • 75 g koude boter (kan plantaardig)
  • 3 el melk (kan plantaardig)
  • snufje zout
  • 1 tl vanille-extract
  • 2 tl bakpoeder 
  • 1 el kokosmeel (als het nodig is)

Doen:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Doe het meel, de suiker, speculaaskruiden, bakpoeder en het zout in een kom en vermeng alles.
  3. Snijd de boter in blokjes, zorg ervoor dat de boter echt koud is en doe de blokjes samen met de vanille toe aan het meelmengsel
  4. Kneed alles goed door elkaar tot een mooi deeg. Voeg één voor één de lepels melk toe en kneed nog even verder totdat je een mooie bal kunt maken van het deeg. Wikkel het deeg in keukenfolie en plaats het een uur in de koelkast. (Een nacht is nog beter net als met speculaasdeeg) Zo komen de smaken beter tot hun recht en zal je zien dat de kruidnoten minder uitlopen tijdens het bakken.
  5. Haal het deeg uit de koelkas. Is het deeg te droog, voeg dan wat extra  melk toe. Is het deeg te plakkerig? Voeg een eetlepel kokosmeel dat helpt goed. 
  6. Maak balletjes van het deeg. Leg ze met kleine tussenruimtes op de bakplaat.
  7. Bak de kruidnoten in de oven voor zo'n 15 a 20 minuten
  8. Laat ze afkoelen buiten de oven, dan worden ze vanzelf  knapperig.
  9. Bewaren in een goed afgesloten trommel

Tip: maak meer deeg en bewaar het in de koelkast dan kan je nog een rondje bakken, want ze zijn lekker!