2 soorten hartige Yulekoekjes


Deze hartvormige koekjes zijn in een handomdraai gemaakt en zijn een heerlijk tussendoortje. Je kunt ze versieren met zout, kruiden of extra kaas.

 

Nodig:

  • 50 g pittige harde kaas bijv. Parmezaanse kaas
  • 100 g water
  • 25 g zonnebloemolie
  • 220 g tarwebloem type 405
  • 1 afgestreken theelepel zout
  • 10 g verse gist

        voor decoratie:

  • wat water
  •  geraspte kaas naar behoefte
  •  Gedroogde basilicum naar behoefte
  •  Gedroogde oregano naar behoefte
  •  zeezout naar behoefte
  • indien gewenst fleur de sel met kruiden

 

Doen:

  1. Rasp harde kaas zeer fijn. 
  2. Los de gist op in het water (lauw). 
  3. Voeg de kaas, zonnebloemolie en zout toe en kneed alles: met een handmixer (deeghaak) of in de keukenmachine.
  4. Bedek het deeg met een doek en laat het 30 minuten rijzen.
  5. Bekleed twee bakplaten met bakpapier, verwarm de oven voor op 180 graden.
  6. Rol het gerezen deeg uit op het met bloem bestoven werkblad (ca. 3 mm dik) en steek hartvormpjes uit. 
  7. Verdeel de harten over de bakplaten. 
  8. Bestrooi met geraspte kaas naar wens of bestrijk licht met water en bestrooi vervolgens met oregano, basilicum, zeezout of fleur de sel.
  9. Bak ongeveer 8-12 minuten in de oven tot de crackers lichtbruin zijn. Laat afkoelen en geniet. Gaat ook goed met dips!

Pittige Parmezaanse kaas-olijvenkoekjes

Nodig:

  • 100 g bloem
  • 1 ei
  • 100 g zachte boter
  • 150 gram Parmezaanse kaas
  • 6 zwarte olijven
  • 1 snufje zout
  • peper
  • Italiaanse kruiden

Doen:

  1. Verwarm de oven voor op 200 C boven- en onderwarmte.
  2. Ontpit indien nodig de olijven en snijd ze in kleine stukjes. 
  3. Kneed vervolgens met de bloem, 100 g Parmezaanse kaas, een snufje zout, de zachte boter en enkele Italiaanse kruiden tot een deeg. 
  4. Voeg dan een eidooier toe en meng goed.
  5. Als het deeg een glad is
  6. rol het dan uit met een deegroller en wat bloem. 
  7. Nu kan het worden uitgesneden met uitsteekvormpjes. 
  8. Spreid de koekjes ervolgens uit op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrooi met de overgebleven Parmezaanse kaas.
  9. De koekjes moeten ongeveer tien minuten bakken tot ze goudgeel zijn en de Parmezaanse kaas lekker krokant is.