Gevulde speculaas


Nodig:

  • 300 gram zelfrijzend bakmeel
  • 150 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 5 tl speculaaskruiden (meer mag ook) 
  • snuf zout
  • 125 gram koude harde boter
  • 7-8 el melk
  • 250 gram amandelspijs gekocht of zelf maken (zie onder voor recept)
  • 20 gram water
  • ei + melk voor bestrijken
  • halve amandelen ter garnering

Doen:

  1. Meng zelfrijzend bakmeel, suiker, speculaaskruiden en zout door elkaar.
  2. Voeg de boter en melk toe en kneed tot een stevige bal deeg. 
  3. Begin met 7 eetlepels melk, mocht het deeg te stug blijken kun je een extra eetlepel melk toevoegen.
  4.  Een nacht in de koelkast leggen in folie. De smaak van de speculaaskruiden versterken zo
  5. Vet je blik in en bestuif met bloem
  6. Haal het deeg een uur van te voren uit de koelkast, kneed het even door
  7. Verdeel  in twee delen, de een iets groter dan de ander. 
  8. Het grootste deel rol je uit tot een langwerpige lap om de ingevette vorm mee te bekleden. Incl de opstaande randjes
  9. Meng de amandelspijs met het water. Zo is het makkelijker te verwerken en het blijft ook langer mals. ( max 8% van het gewicht van de spijs aan water). 
  10. Verdeel de amandelspijs netjes over de bodem. 
  11. Rol de rest van het deeg uit tot een lap en dek de vorm af.
  12. Kluts een eitje met wat melk voor een mooie glans (alleen ei geeft vellen)
  13. Smeer het speculaas in met het ei-mengsel. Garneer je speculaas met de amandelen in een patroon ( bv. bloemen, hartjes of runetekens) van deegrestjes kun je ook nog figuren uitsteken er op de koek meebakken. En smeer dan nogmaals een laagje ei over alles heen. Zo worden de amandelen ook mooi glanzend
  14. Bak het gevulde speculaas in 40 minuten op 180 °C (boven- en onderwarmte) gaar. '(ik laat het wat langer bakken, omdat ik van harde koek houd, wel opletten dat het niet verbrandt dan)

 

Goed verpakt minimaal een week houdbaar buiten de koelkast. In de vriezer tot 3 maanden.

 

Amandelspijs (voor 500 gr)

Nodig: 

200 gram amandelen of gemalen amandelen

200 gram fijne kristalsuiker

rasp van 1 citroen 

Wat sap

Wat water

1 ei M                                                  

Doen: 

 

Maal in de keukenmachine de amandelen met de suiker fijn totdat het samen goed gemengd is.

Voeg de citroenrasptoe en laat dit nog even goed draaien in de machine.

Voeg dan 1 ei toe en een beetje citroensap totdat de spijs met elkaar gaat binden. Zet de machine dan stop, doe het in een kom en meng het nog even goed door elkaar. Is het te droog dan kun je met wat extra ei of een beetje water het nog een beetje afslappen.

Doe het in huishoudfolie en leg het in de koelkast om te 'rijpen'