Echte pepernoten
Het oudste bekende recept voor pepernoten komt uit de 16e eeuw en beschrijft pepernoten als: "Eene soort van koek, uit meel met honing, suiker of stroop gemengd gebakken, waardoor
gestooten peper en andere kruiderijen is gedaan"
Nodig:
- 375 gram tarwebloem (origineel werd roggebloem gebruikt, ga ik nog uit proberen)
- 8 gram bakpoeder
- 175 gram honing
- 75 gram stroop
- 1 ei
- 1 eetlepel speculaaskruiden
- 1 theelepel gemalen anijszaad
- Snufje zout
Doen:
- Meng de honing, stroop, ei, anijs, speculaaskruiden en het zout in een kom.
- Zeef het meel boven de kom en kneed er een stevig deeg van.
-
2 uur in koelkast afgedekt laten rusten
-
Rollen maken en naast elkaar leggen.
-
In brokjes snijden.
-
Bodempje olie in een schaal en alle pepernoten erdoor wentelen
-
Dan de pepernoten tegen elkaar op bakplaat leggen
-
Bakken op 180 graden 10 a 15 min.
-
Goed laten afkoelen
-
Bewaren in een trommel