Echte pepernoten

Het oudste bekende recept voor pepernoten komt uit de 16e eeuw en beschrijft pepernoten als:  "Eene soort van koek, uit meel met honing, suiker of stroop gemengd gebakken, waardoor gestooten peper en andere kruiderijen is gedaan" 

Nodig:

  • 375 gram tarwebloem (origineel werd roggebloem gebruikt, ga ik nog uit proberen)
  • 8 gram bakpoeder
  • 175 gram honing
  • 75 gram stroop
  • 1 ei
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • 1 theelepel gemalen anijszaad
  • Snufje zout


Doen:

  1. Meng de honing, stroop, ei, anijs, speculaaskruiden en het zout in een kom. 
  2. Zeef het meel boven de kom en kneed er een stevig deeg van.
  3. 2 uur in koelkast afgedekt laten rusten
  4. Rollen maken en naast elkaar leggen.
  5. In brokjes snijden.
  6. Bodempje olie in een schaal en alle pepernoten erdoor wentelen
  7. Dan de pepernoten tegen elkaar op bakplaat leggen
  8. Bakken op 180 graden 10 a 15 min.
  9. Goed laten afkoelen
  10. Bewaren in een trommel