Yulehandjes

 

Nodig:

  • Witte zelfdrogende klei 
  • óf
  • Zoutdeeg (zie recept onder de foto's)
  • verf of stiften voor steen
  • touw of lint

Doen:

  1. Druk je handje met gespreide vingers in de klei 
  2. Snijd het handje uit laat voor het snaveltje een puntje eraan tegenover de middelvinger
  3. Duw een stukje van een rietje op de plaats waar je een gaatje wilt hebben. Voor het roodborstje in de duim voor de kerstman bovenaan de muts
  4. Laat de klei of zoutdeeg mu hard worden
  5. Beschilder het handje als volgel of als kerstman 
  6. Laten drogen en eventueel afwerken met vernis
  7. Droog?Touwtje er door en ophangen

Zoutdeeg

 

Nodig:

  • bloem  – 3 kopjes
  • water  – 1 kopje
  • olie  – 1 theelepel
  • zout  – 1 kopje

Doen:

  1. Meng het bloem en zout.
  2. Voeg hier de olie aan toe. De olie zorgt er voor dat het makkelijk te kneden is en niet snel scheuren gaat vertonen als het droog en hard is. Gebruik je te veel dan zal het niet drogen.
  3. Beetje bij beetje voeg je nu het water toe. Voeg je al het water er in 1 keer bij dan ben je veel langer bezig om de deeg goed te krijgen. Als je tijdens het mengen merkt dat het deeg al goed aanvoelt maar je hebt nog water over, dat is geen ramp. Zodra het deeg aanvoelt als een echte klei dan is het goed.
  4. Maak nu wat je wilt maken
  5. Bak het af op 100 graden ongeveer 1 uur lang. Bij dingen die dikker zijn dan een paar cm zou het kunnen dat het nog wat langer nodig heeft om te drogen. Draai de vorm om als het aan de bovenkant klaar is. Dit merk je doordat het hard is. Laat nu de onderkant nog ongeveer 10 minuten bakken. Als dit ook hard is kan het uit de oven. Laat het goed afkoelen voordat je het gaat gebruiken.