Bramen schoenlapper (toetje)
Nodig voor zo’n 9 porties:
De vulling:
Een kilo verse bramen (ander fruit zoals frambozen, kersen, blauwe bessen, aardbeien, appels, peren, kan ook)
160 gram kristalsuiker
2 eetlepels maïzena
Snufje zout
Rechthoekige bakvorm/ovenschaal van zo’n 23 cm lang en 5 centimeter diep
De topping:
200 gram bloem
2 theelepels bakpoeder
50 gram kristalsuiker
Snuf zout
90 gram heel koude roomboter, in hele kleine blokjes gesneden
180 ml slagroom + beetje extra als topping
Room of vanille-ijs.
Doen:
Verwarm de oven voor op 190 graden. (mijn hete luchtoven doe ik op 170)
Begin met de vulling: meng daarvoor alle ingrediënten samen en giet deze in de bakvorm of ovenschaal.
Maak nu de topping.
Doe de bloem in een grote mengkom en roer met een lepel het bakpoeder, suiker en zout erdoorheen. Doe de kleine blokjes koude boter erin en werk goed door, dit gaat het beste met je handen of een vork. Voeg nu de room toe en ‘roer’ met een vork totdat alle room is opgenomen. Je moet nu een soort brokkelig deegje hebben.
Je kunt het deeg in kleine stukjes over de vulling in de schaal doen voor een rustiek effect.
Bestrijk de bovenkant van het deeg nog met wat slagroom (een siliconen bakkwastje is hier handig voor).
Bak de schoenlapper in de voorverwarmde oven totdat de vulling bubbelt en de korst goudbruin en gaar is. Dit duurt ongeveer 1 uur. Wordt de bovenkant te snel bruin, span dan wat aluminiumfolie over de bakvorm. Laat uit de oven nog een halfuurtje afkoelen en serveer dan – uiteraard met een dikke dot slagroom of een bol roomijs.