Krakelingen (zoet)

Krakelingen (pretzels en broodkransen) staan voor de eeuwigdurende cyclus van de seizoenen. 

 

Nodig: 

  • ½ kilo bloem
  • 1 zakje droge gist of 25 gram vers gist
  • 1 theelepel suiker
  • snufje zout
  • 1 glas lauwe melk
  • 1 eetlepel vloeibare honing
  • 200 gram boter ( kamertemperatuur)
  • grove suiker om deeg door te rollen

 

Doen:

  1. Maak een giststarter van wat lauwe melk, de suiker en 50 gram bloem.
  2. Zet het rustig weg, tot de gist zijn werk begint te doen.
  3. Zeef de bloem in een kom. Strooi het zout aan de rand.
  4. Giet daar de giststarter bij.
  5. Werk dat door de bloem.
  6. Voeg vervolgens alle melk door de bloem en kneed er een stevig deeg van. 
  7. Laat het deeg dan afgedekt met een theedoek minimaal 1 uur rijzen op een lauwwarme plek.
  8. Snij de boter in zeer kleine blokjes, voeg dat met de honig aan het deeg toe.
  9. Kneed goed door en
  10. laat het deeg nogmaals minimaal een half uur afgedekt op een lauwwarme plek rijzen.
  11. Vorm bolletje van ongeveer 8 centimeter ,
  12. rol dit uit tot dunne strengen,
  13. rol deze door de grove suiker en vorm er krakelingen van.
  14. Leg op een bakplaat met ingevet bakpapier.
  15. Afbakken in ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde oven van ongeveer 200 ⁰C.
  16. Op een rooster goed laten afkoelen.