Beltane het meifeest

 

Met Beltane vieren we de overgang naar de warme periode van het jaar én de vruchtbaarheid van de aarde.

Om vruchten te krijgen is samengaan, samenwerken nodig.

En daarbij is aandacht en liefde noodzakelijk. 

Beltane is dan ook hét feest waar de liefde gevierd en vastgelegd wordt. Het feest waar de zonnegod, koning Eik en de godin, deze tijd van het jaar als de lente godin Flora, samenkomen, vrijen en de godin zwanger raakt, zodat de zonnegod als koning Hulst weer herboren kan worden.

Van oudsher is de meimaand, de maand waarin mensen verbintenissen aan gaan met elkaar.  Meimaand trouwmaand wordt wel eens gezegd!

Lang geleden deden mensen dat met het ritueel van handvasten. Nu trouwen mensen in een gemeentehuis.  Steeds meer paren willen meer dan alleen een bezoek aan een gemeentehuis om daar een handtekening te zetten en zoeken iemand die ze met het oude ritueel van handvasten kan verbinden. Oma Heksje mag dit enkele malen per jaar ook doen. 

En vruchtbaar dat die verbintenissen zijn, de aarde is inmiddels een Linde, een Flynn en een Rowan rijker. In de nacht van 30 april op 1 mei vieren ze in sommige Noorderlijke landen Walpurgisnacht. Een gekerstend feest dat de heidense Beltanefeesten moest verdringen. Die nacht wordt in Duitsland  als een heksenfeest gevierd. Wel met het soort heksen, zoals in sprookjes voorgesteld. Eigenlijk draait het net als met Halloween om griezelen.

Tegenwoordig herinnert men zich steeds meer de oorspronkelijke bedoeling van Beltane, dat gaat om het vieren van nieuw leven, herboren worden, vruchtbaarheid en de terugkeer van de warme tijd. 

Op 1 mei wordt er op veel plaatsen in Noord Europa nog steeds om de meiboom gedanst. De paal wordt vaak midden in het dorp neergezet en is het middelpunt van de meifeesten. Het is een echt vruchtbaarheidsritueel. Door het planten van een meiboom zorgde men voor vruchtbaarheid van vee, akkers en van de mens zelf. De spirituele betekenis van de meiboom heeft te maken met de linten. De linten worden door alle mensen samen om de boom geweven en zo zijn mensen en linten verbonden met elkaar en het 'hogere' 

In deze Beltanetijd vallen hier in ons land koningsdag, dodenherdenking, bevrijdingsdag, hemelvaart, Pinksteren en moederdag.  Dagen die allemaal staan voor verbinding en/of samenwerken.

Behalve trouwmaand, wordt de meimaand ook wel Mariamaand genoemd.

Moederdag valt dan wel heel toepasselijk in mei als we zien dat Flora in deze maand zwanger is geraakt.

De meitijd is de tijd van vruchtbaarheid, zowel van de aarde als van de mens.  In voorchristelijke tijden maten de mannen van de gemeenschap hun krachten met wedstrijden. De winnaar, de sterkste man dus, werd de meikoning. Hij mocht de een meikoningin kiezen. Traditioneel is zij de puurste ziel van de gemeenschap. Een ideaal paar! De christelijke kerk transformeerde de meikoning en -koningin tot pinksterbruid en - bruidegom.  Op veel vrije scholen worden met de kleuters in mei bruiloften nagespeeld: een vrolijk feest met versieringen die de volle bloei van de natuur symboliseren. 

Hebben jullie een tuin? Dan is het leuk om een paal neer te zetten met linten eraan en met de kids lekker rond de meiboom te weven en te dansen. Heb je geen tuin dan is een bezemsteel in een pot (kerstboomstandaard) ook te doen.  Kransjes van madeliefjes, hondsdraf of paardenbloemen op je hoofd.  Zo is iedereen een bruid en bruidegom! 

Verbind en weef met elkaar, wensen zat die kunnen en mogen groeien, bloeien en uitkomen!

Op naar een fijne en vruchtbare Beltanetijd! 

https://www.moonsmagischtrouwen.nl/ )