· 

1 december: Yuletijd

Lieve volgers en bezoekers,

 

Vandaag valt er wel wat te vertellen. De 1e dag van de Yuletijd is aangebroken. Het wordt een tijd van allerlei feesten. Wat de feesten sowieso allemaal gemeen hebben is, dat ze licht en plezier brengen in deze donkere tijd. Straks hangt de jongste én langste zoon van Oma Heksje de jaarkrans op aan het plafond. Op de plek waar die al 30 jaar hangt. Vanavond gaat het eerste kaarsje aan. De kaars van het noorden, volgende week het westen, de week daarna het zuiden en op de dag van Yule de kaars van het oosten, daar waar de zon op komt. Uiteindelijk is dat de dag dat de God van de Zon, Koning Eik herboren wordt.

Maar voorlopig is het nog niet zo ver. Vandaag 1 december komt Sinterklaas bij Tijsje op bezoek en daar gaan we natuurlijk met de hele familie naar toe en van genieten. Wat zal de Sint voor ons meebrengen, spannend hoor.....

Ik maak ieder jaar een hele grote schaal met een huzarenslaatje, die heb ik net afgemaakt en versierd en ruikt alvast super lekker. Nu even tijd om jullie bij te praten over de verschillende midwinterfeesten in deze periode. Te beginnen met Sinterklaas. Wat heeft Sinterklaas te maken met de Yuletijd?

Al speurend op het internet ben ik tot het volgende gekomen, of het waar is..... geen idee, maar het is wel een mooi verhaal: Sinterklaas lijkt best wel veel op Wodan (Odin) deze Germaanse god werd voorgesteld als een man met baard en altijd met zijn lange speer Gungnir in zijn hand. Hij zat op zijn witte schimmel Sleipnir, die kon vliegen. Als Wodan door de lucht vloog op zijn paard, vlogen er twee zwarte raven met hem mee: Hugin (gedachte) en Munin (geheugen). De raven gaven aan Wodan door hoe alle mensen op de hele wereld zich gedroegen, zodat ze eind van het jaar een straf of een beloning konden krijgen. Wodans helpers Oel en Eckhard, keurden via het vuurgat in het dak de offers, die de mensen neerlegden om de goden gunstig te stemmen.

Dit lijkt toch best op ons Sinterklaasfeest? Sinterklaas geeft ons cadeautjes als we lief zijn geweest. Hij rijdt met zijn schimmel Amerigo over de daken. Hij weet alles over ons en zijn Pieten houden hem van ons gedrag op de hoogte. Maar straffen dat doen hij en de Pieten niet. Het is echt een feest geworden die de donkere dagen voor Yule wat vrolijker en lichter maken. En door Sinterklaas te vieren, lijken we eigenlijk Wodan te eren, die zo nog steeds in ons midden lijkt en op onze daken rond doolt.  Dan is daar ook nog 13 december, nog een midwinter feest over het licht. Dit feest wordt vooral gevierd in Zweden.  Het is het Luciafeest. Ik heb het zelf nooit gevierd. Op veel Vrije Scholen in Nederland vieren ze het wel.

Ook dit feest lijkt al langer gevierd te worden dan de Christelijke variant Santa Lucia.

Vanaf dit eerste weekend in de Yuletijd wordt de site aangevuld met:

- Sinterklaas versje Oma Heksje en Tijsje

- Verhaal van Wodan en de Yuletijd

- Verhaal van het Luciafeest

- Liedje Luciafeest

- Kleurplaten Lucia

- Recept Luciabroodjes (volgt later, eerst zelf bakken)

 

Veel plezier en een heerlijk begin van de Yuletijd!

Liefs en groetjes van Oma Heksje

p.s.  Je kunt hieronder commentaar geven, dat vind ik leuk. 

Reactie schrijven

Commentaren: 6
  • #1

    Jolanda (aurora) (zondag, 02 december 2018 09:13)

    Heerlijk om te lezen
    Zowel als verhaaltje maar ook dat er altijd wel iets nieuws bij is (leerzaam)
    Lieve greetz, fijne gezegende yuletijd gewenst
    BB
    Jolanda

  • #2

    Oma Heksje (zondag, 02 december 2018 09:33)

    Dank je wel! BB

  • #3

    Lieke (zondag, 02 december 2018 12:45)

    Lieve OmaMoon, wat heerlijk weer om te lezen! Echt jij, we genieten met zijn drietjes, voor jouw verhalen wordt je namelijk nooit te oud.
    Xxx

  • #4

    Nan (zondag, 02 december 2018 14:45)

    O wat een fijne blog weer :)
    Fijne Yuletijd voor iedereen!

  • #5

    Oma Heksje (zondag, 02 december 2018 15:08)

    Dank voor de lieve en motiverende reacties! Zo houden jullie me in beweging :)

  • #6

    virgina (zondag, 02 december 2018 19:56)

    Voor het eerst op de site van oma heksje, ik heb genoten. Kom zeker weer terug om meer te lezen. dank je wel!
    Fijne Yuletijd.